Мистериозно събитие е отворило 2 милиарда кратера на повърхността на Марс!

Мистериозно събитие е оставило 2 милиарда кратера на повърхността на Марс. На Червената планета има много кратери, особено в сравнение със Земята. Това се дължи най-вече на липсата на изветрителни сили и силна тектоника на плочите, които нарушават образуването на подобни въздействия на нашата планета.

Въпреки това не всички кратери на Марс са пряко причинени от удари на астероиди. Много от тях са причинени от изхвърлянето на частици от астероидния удар, които падат обратно върху планетата. Едно неотдавнашно проучване показа колко силно въздействие може да има това.

То заключава, че един-единствен голям ударен лъч на Марс е създал над два милиарда други по-малки кратери на разстояние до почти 2000 km.

Изследването, публикувано на 55-ата годишна конференция по лунна и планетарна наука в Тексас, се фокусира върху кратер, наречен Коринто. Той е разположен в Елизиум планиция, само на около 17 градуса северно от екватора на Червената планета.

Това е сравнително млад кратер по марсианските стандарти, като най-добрата оценка на учените за възрастта му е около 2,34 млн. години. Той обаче е доста масивен за тази възраст, тъй като средното време между ударите с такъв размер е около 3 милиона години. Поради това учените смятат, че това може да е най-скорошният кратер с такъв размер на Марс.

Но не затова е интересен.

Той има обширна „система от лъчи“. Това означава, че от мястото на удара е било изхвърлено значително количество изхвърлени частици, които са се приземили на други места на планетата, създавайки „лъчи“ от централната точка на удара. Те могат да се видят на картата на повърхността на планетата и днес.

Кратерът Коринто е с диаметър около 14 км и дълбочина 1 км.

Вътрешната му купа е осеяна с други, по-малки кратери, които са се случили при удара. Индикациите сочат, че при удара той е бил пълен с воден лед, тъй като след удара изглежда е имало известно дегазиране на прегрятия лед. Изчисленията сочат сравнително стръмен ъгъл на удара от около 30-45 градуса от права посока – и изглежда, че импакторът е дошъл от север.
В резултат на това по-голямата част от полето на удара с изхвърляне се намира на юг и особено на югозапад от кратера. Макар че някои вторични кратери с изхвърлени частици се намират на север от основния, изглежда ясно, че ъгълът на удара на импактора е бил достатъчно голям, за да изтласка повечето изхвърлени частици на юг.

Учените са установили, че има близо 2 милиарда вторични ударни кратери с размери, по-големи от 10 метра, причинени от изхвърлените от Коринто частици. И тези вторични кратери се появяват на разстояние до 1850 км. Това би го превърнало в най-внушителния от последните марсиански кратери по отношение на самия брой и разстоянието на изхвърлените от него частици.

Източник – Science Alert/Превод:Safe News

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара