НАСА изпраща културното наследство на човечеството на Луната

НАСА изпраща културното наследство на човечеството на Луната. Идеята е да бъде предадено разбираемо послание на бъдещите поколения и дори на евентуални извънземни цивилизации.

Проектът „Светилището на Луната“  стартира тази седмица с партньорство между ЮНЕСКО и НАСА. Той е вдъхновен от златната плоча, носена от космическите сонди „Воаджър“ от 1977 г. Този диск представя живота на Земята под формата на изображения и звуци.

НАСА изпраща културното наследство на човечеството на Луната

В рамките на настоящия проект капсула с маса 1,4 кг ще бъде поставена на лунната повърхност от сонда на НАСА – вероятно през 2027 г. Капсулата ще съдържа 24 сапфирени диска с диаметър от 10 см. Дисковете ще са гравирани с микропиксели – между 3,4 и 7 млрд. на диск.

Информационните данни ще опитат да представят „портрет“ на човечеството, състоящ се от текстове, изображения и диаграми, с подбрани достижения в областта на науката и изкуството. Ще бъде представен и кодиран човешки геном.

САЩ искат да построят железопътна линия до Луната, припомня HristovHQ. В бъдеще астронавтите ще могат да пътуват с влак по повърхността на Луната. DARPA , секретната изследователска агенция на Министерството на отбраната на САЩ, има за задача да разработи начини за подпомагане на астронавтите, живеещи на Луната за продължителни периоди. Плановете са силно спекулативни, тъй като в момента няма постоянни структури на Луната.

Източник: БНТ

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара