Експерти алармират – открита е тревожна връзка между недоспиването и самоубийството!

Експерти откриха връзка между недоспиването и самоубийството. Всички сме се сблъсквали с раздразнителността, която се появява при липса на сън. Но продължителният период на лош сън може да доведе до много по-сериозни последици от това.

Експерти предупреждават, че хората, които имат хронични проблеми със съня, са по-склонни да изпитват мисли за самоубийство.

 

Fox News Digital разговаря за тази тревожна връзка с д-р Тафт Парсънс III, вицепрезидент и главен психиатър в CVS Health в Бирмингам, Мичиган.
Изследванията показват, че 42% от американците са споделяли загриженост за психичното си здраве. А 18% казват, че са били измъчвани от мисли за самоубийство в някакъв момент през изминалата година, според Парсънс.

Той отбелязва, че самоубийството е много сложен процес с няколко пресичащи се рискови фактора.

„Няма една-единствена причина за самоубийството – то е съвкупност от здравни фактори, заедно с други психосоциални променливи, които могат да увеличат шансовете някой да отнеме живота си“, казва той пред Fox News Digital.

Те могат да включват социални фактори и фактори на околната среда. Като продължителен стрес и правни и финансови проблеми, отбеляза той.

Предишни травми и психологически здравословни проблеми – като депресия, разстройство, свързано с употребата на вещества, и сън – също могат да бъдат фактори.

„С някои от тези фактори може да е по-трудно да се справим, отколкото с други, но търсенето на помощ за проблеми или разстройства на съня може да е стъпка към справяне с един потенциален рисков фактор“, каза Парсънс.

Защо проблемите със съня увеличават риска?

Недостатъчният сън може да окаже отрицателно въздействие върху критични функции като вземането на решения, контрола на импулсите, способностите за решаване на проблеми, регулирането на емоциите и устойчивостта, отбеляза Парсънс.

„Когато човек се бори с недостиг на сън, това може да увеличи различни неблагоприятни последици за здравето, включително сърдечни заболявания и диабет тип 2“, каза той. „То може да доведе и до увеличаване на депресията и тревожността, като и двете могат да играят важна роля при самоубийствата.“

Според експерта добре отпочиналите хора са по-добре подготвени да се справят с предизвикателствата на живота.

Те ефективно се справят със стреса и да поддържат позитивна нагласа.

„По-добрият сън може също така да намали импулсивността и емоционалната дисрегулация, като и двете могат да бъдат свързани със самоубийството“, каза той.

Признаци на индуцирани от съня суицидни наклонности

Хората, които имат суицидни наклонности, често проявяват внезапни промени в поведението си, казва Парсънс. Те могат да включват нови проблеми със съня, като безсъние или прекалено много сън.

„По същия начин разглеждаме оттеглянето от приятели и семейство, безразсъдните действия или засилената употреба на вещества като предупредителни знаци“, каза той пред Fox News Digital. „Така че фокусирането върху внезапната или нехарактерна промяна в съня е критичният фактор, а не непременно броят на нощите.“

Според Парсънс разпознаването на общите признаци на недостиг на сън е от решаващо значение, за да се спре той да пречи на психичното здраве на човека.

Когато хората са лишени от сън, те често изпитват проблеми с концентрацията, паметта, вземането на решения. А също и с решаването на проблеми и регулирането на емоциите и поведението.

„Съсредоточаването върху внезапната или нехарактерна промяна в съня е решаващият фактор. Лицата, които не са добре отпочинали, а може да изпитват и затруднения в регулирането на емоциите си, са изложени на повишен риск от лошо вземане на решения и имат отрицателна способност да се справят ефективно, когато са изправени пред непреодолим стрес“, предупреди Парсънс. „Ако тези проблеми се появят внезапно, изострят се или станат повтарящи се, те могат да показват по-сериозни или скрити проблеми и да свидетелстват за проблем с психичното здраве.“

Експертите препоръчват на възрастните да спят между 7 и 9 часа на нощ.

Кога да потърсите подкрепа

За тези, които се борят с предизвикателствата на съня, експертите препоръчват да потърсят лечение, когато не са в състояние да се справят сами с проблема.

„Много хора несъзнателно имат навици, които вредят на добрия сън, и затова трябва да започнат с програма за хигиена на съня в продължение на няколко седмици“, предлага Парсънс. „Ако забележите, че някой проявява предупредителни признаци за самоубийство, включително внезапни проблеми със съня, или други признаци, включително промени в настроението или вербални сигнали, е важно да се свържете с него, да проведете честен разговор, да изразите загриженост и да му помогнете да се свърже с подкрепа“, каза той.

Дори ако се окаже, че самоубийството не е в мислите, човекът може да се почувства успокоен, подкрепен и облекчен от това, че някой е отделил време да се свърже с него и да го изслуша, отбеляза Парсънс.

Не е необходимо хората да чакат, докато изпаднат в криза, за да потърсят подкрепа, подчерта той.

„Има налични ресурси, които помагат за приоритизиране на благосъстоянието, без значение къде в спектъра на психичното здраве може да попадне някой“, каза той. „Колкото по-рано някой се свърже с подкрепата и ресурсите, толкова по-скоро може да се почувства по-добре и да повиши цялостната си устойчивост.“

Източник – Fox News/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара