Кучетата разбират повече, отколкото показват

Кучетата разбират повече, отколкото показват. Те могат да различат своята топка от плюшената си играчка. Изследване на мозъка на животните показва, че те успяват да разпознаят определени думи и тяхното значение.

Изследването е публикувано в изданието Current Biology.

„Кучетата „активират паметта си за даден обект, когато чуят името му“, казва Мариана Борош, изследовател от университета „Лоранд Йотвьош“ в Будапеща.

В проучването участват 18 кучета. На всяко едно от тях е направена електроенцефалография, за да се установи до каква степен разбира езика.

Кучетата разбират повече, отколкото показват

Собствениците им произнасят думи за играчки, които любимците им познават. След това показват предмети – понякога съответстват на поизнесената дума, понякога им е представен различен предмет.

Резултатите показват, че когато на кучетата се дава обект, съвпадащ с изречената дума, то те могат да го разпознаят, или пък да разграничат такъв, който не отговаря, по начин. Подобно нещо се наблюдава и при хората. Това е солидно доказателство, че кучетата разбират думите, отбелязват унгарските изследователи.

„Вашето куче разбира повече, отколкото показва.Кучетата не просто научават специфично поведение към определени думи, а може би действително разбират значението на някои слова, както правят хората“, казва Лила Маджари от университета „Лоранд Йотвьош“.

Изследователите планират да проверят дали други животни могат да научат названия на предмети по същия начин като кучетата, а също дали животът им сред хората е помогнал да развият тази способност.

Източник: БТА

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара