Ето с този потенциал Макрон заплаши Путлер и го накара да се замисли и да мрънка

Ето с този потенциал Макрон заплаши Путлер и го накара да се замисли и да мрънка. Това пише в свой коментар Иво Инджев.

HristovHQ го публикува без редакторска намеса:

За воденето на някои войни, като онези срещу режима на иракските окупатори на Кувейт, имаше “коалиция на желаещите”. Тя не ангажираше НАТО. Сред желаещите бяха и арабски държави.

Драмата на Украйна, макар и спасително подкрепена от повече от 50 ( от най-богатите и развити) държави с милиарди долари, оръжие, дипломация и санкции срещу ордата на руzките агресори, е самотна на бойното поле.

Няма(ше) желаещи да пролеят собствена кръв, освен в лично качество на доброволци, чужди граждани. Със сигурност има военни съветници и помощници по линия на разузнаването от западни страни. Но не и воюваща армия на страната на нападната Украйна.

Тази несправедливост беше компенсирана, засега като като хипотеза, първа по рода си, с изявлението на френския президент Емануел Макрон, че Франция е готова да се бие на страната на Украйна. Сама или с други съюзници, но без да пита никого за одобрение. От тогава минаха три седмици, през които в Москва са мислили как да отговорят на най-високо ниво след обичайните брътвежи на дребосъка Дмитрий Медведев със заплахи от ядрена война.

Френски президентски блъф ли (беш)е това?

Предстои да узнаем.

Французинът междувременно многократно потвърди своята заявка. Направи го въпреки опасността за неговото политическо здраве у дома, където 68 на сто от французите не са съгласи страната им да бъде въвлечена във война(та).

Не изглежда така, сякаш френският президент е казал нещо случайно- едва ли не с идеята да си навлече неприятности у дома и с разграничаването от него в лагера на съюзниците. И все пак, го каза го и го потвърди вече няколко пъти. Получи и институционална подкрепа в Париж.

На фона на предисторията, пълна с опити на Макрон да вразуми, ако не и да опитоми Путлер с дълги телефонни разговори, Франция, водена от своя нов Де Гол ( не е много преувеличено да се каже вече), учуди света с напълно сериозната заявка на европейски кандидат да се бие срещу най-голямото зло в съвременния свят.

Възниква питането: а може ли, има Франция ли силата за това?

Отговорът даде на практика чрез своето зле прикрито притеснение самият Путлер ( или неговият дубльор?) в пропагандна телевизионна постановка. В тази постановка водещият на телевизионно предаване Кисельов, препотен и видимо напрегнат в ролята си на обслужващ персонал, подава топката на господаря си да каже “можем ли да отговорим на ядрена заплаха”. Готови сме напълно, отговаря напомпания с ботокс цар, а вероятно и негов дубльор.

Известно (ми) е, че Франция е най-голямата ядрена сила в Европа, разполагаща с повече от двеста ядрени бойни глави, тактическо и стратегическо ядрено оръжие.

Знам също, че тя е единствената в света, освен САЩ, която разполага с атомен самолетоносач.

Чувал съм и за Бялата книга, в която Франция обявява на всеослушание доктрината си за водене на война. Сама. Без НАТО. Но да съм я чел? Не, не съм

Сергей Асланян, водещ на телевизионния канал “Ходорковски LIVE”, обяснява в интервю за руския опозиционер Иля Пономарьов (в изгнание), какво пише във френската концепция за водене на (самостоятелна) война, която не само не е тайна, а е афиширана отдавна. Но едва сега, с близо три седмици закъснение, са я прочели внимателно в Москва. Явно изпитват нервна криза по този повод.

Франция, която декларира, че няма нужда от позволение да воюва от никого, пред(по)лага без заобикалки в своята оповестена доктрина за водене на война да нанесе първи удар по врага с тактическо ядрено оръжие. В случая: срещу ключови цели в московията, когато е на бойна нога на територията в Украйна.

След като порази целите си, сред които е Москва, френската армия ще активира всичките си видове въоръжения, собствено производство, по суша, въздух и земя. И в морето – с кораби клас “Мистрал”, които Путлер искаше да купи и почти успя, но получи отказ от тази “сделка на века” за неговия флот след като нападна Украйна. След тактическите ядрени удари и използването на всички конвенционални оръжия, френската концепция предвижда довършителна работа със стратегически ядрен удар.

Франция разполага в момента с професионално обучена армия от 200 00 души

Тя няма нищо общо с мобилизираното рашистко пушечно месо. Няма да седи в окопите и да замества украински войници, които така да бъдат освободени за фронта другаде. Ще воюва сама до пълен разгром на врага.

Франция разполага и с 8 хиляден Чуждестранен легион. Марширува и козирува на парадите пред своя президент с чукове на рамо, каквито Пригожин заимства като символ на наемниците си от Вагнер. Чуковете на легионерите приличат на секира. Заострени са в единия край. Посланието е нещо като познатото ни “като не щеш мира, на ти секира”.

Това е бойна сила, която по думите на Асланян, очевиден познавач на френския военен потенциал и философия, по своята агресивност и безкомпромисност относно врага, превъзхожда всички специални части по света. Няма аналог в това отношение дори с американските тюлени, нито с британските САС, които са прототип на всички съвременни командоси от Втората световна война насам.

Девизът на легионерите не е победа, а “разкъсай маймуната със зъби”, по образната метафора на журналиста

Легионът разполага със собствени танкове, артилерия, авиация и специални части, командоси на командосите, обучавани да унищожават врага безмилостно. Не взимат пленници.

Ето с този потенциал Макрон заплаши Путлер и го накара да се замисли и да мрънка в обяснително-отбранителен режим.

Да повторя: Франция заяви, че и сама може да смачка путлеризма, а в Москва видимо най-после разбраха с какво ще си имат работа в лицето на френската военна мощ и решителност.

Vive la France

Коментарът е публикуван на сайта на Иво Инджев. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара