Румен Радев изстрелва бивш функционер на ГЕРБ за служебен министър-председател

Румен Радев изстрелва бивш функционер на ГЕРБ за служебен министър-председател

Държавният глава Румен Радев посочи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. Това обявиха в прессъобщение от Президентството.

Главчев беше депутат от ГЕРБ в шест парламента. През 2017 г. за няколко месеца – и председател на 44-ото Народно събрание. През лятото на 2023 г. беше избран от 49-тото НС за председател на Сметната палата

Днес от 14.00 часа в събота държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Вчера Радев проведе консултации със служителите, които съгласно най-новите промени в Конституцията могат да заемат поста на служебен министър-председател. Разговорите обаче завършиха без ясен резултат кой може да поеме поста служебен премиер.

Новината, че президентът се кани да назначи Главчев за служебен премиер, идва ден след като лидерът на ГЕРБ изрично го помоли, чрез медиите, да не го прави:

„Просто цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Ние управляваме, след като сме спечелили избори, а не да сме втори, трети или пети и да искаме да управляваме цялата държава“, коментира Борисов в четвъртък.

Димитър Главчев е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност. Завършил е УНСС и е дипломиран експерт – счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Той е народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-ото до 46-ото Народно събрание. Председател е на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание.

Главчев беше номиниран за председател на Сметната палата от ГЕРБ-СДС и избран на 28 юли 2023 година със 148 депутатски гласа. „Против“ тогава гласуваха само от „Възраждане“, а БСП и „Има такъв народ“ гласуваха „въздържал се“.

Източник: БНР

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара