Габриел лично обещала на Денков да не внася я имена на министри, които не са съгласувани, а после го направи

Мария Габриел лично обещала на Николай Денков да не внася имена на министри, които не са съгласувани. След това обаче го направила, а той научил от медиите какъв е списъка с имена. И не само това – премиерът в оставка излезе и с интересната версия, че пиарът на ГЕРБ ги е изгонил от преговорите.

„Вчера до 13 часа бяхме на преговори. Тогава влезе пиарът на ГЕРБ-СДС и каза на преговорния екип „време е да станете и да си тръгнете“. Аз научих, че има списък с имена на министри от медиите. Нещо повече – преди това и в личен разговор с госпожа Габриел, по време на преговорите изрично я поптахме: „Нали няма да внесете имена, които не сме съгласували?“ Отговорът беше: „Не това няма да стане. Това няма да съм аз.“ Това каза Мария Габриел“, заяви Денков.

Той все пак таи надежда, че може ГЕРБ и ПП да се върнат на масата за преговори

„Вчера Мария Габриел направи нещо, което не трябваше да прави, но аз ѝ имам доверие. България има нужда от правителство, което работи по изпълнение на управленска програма. Не виждам друга конфигурация, заяви Денков и изрази мнение, че преговорите с ГЕРБ-СДС трябва да продължат. „Не съм сигурен, че другите политици от ПП-ДБ са на това мнение.“

Денков не знае кой стои зад решението Габриел да отиде при Румен Радев със списък, който не е съгласуван.

„Това, което знам, е, че преговорите бяха прекъснати в първия ден от този 7-дневен мандат. Всъщност в момента бяхме стигнали почти до края. Ние обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице. И три до четири параграфа, които трябваше да се доуточнят по споразумението. Имаше достатъчно време. През цялото време казвахме: „Нека да довършим този процес“. Но някой друг дръпна шалтера и изпрати госпожа Габриел при президента с този списък“.

Той е изпратил копия от декларацията си за несъгласие с предложенията до Народното събрание и до президента

Относно името на спорния министър, за когото са били финалните дискусии, Денков заяви:

„Не искам да влизам в тази кухня, защото все още се надявам, че разумът ще надделее. Все още имаме пет дни, ако смятаме, че днешния ден сме го изгубили, да довършим преговорите по някакъв разумен начин“.

Вчера един по един министрите на ПП-ДБ се оттеглиха с декларации

След като Мария Габриел върна на президента Румеен Радев изпълнен първия проучвателен мандат, парламентарната група на ПП-ДБ се събра на заседание в централата си. На влизане в сградата премиерът Николай Денков избегна въпросите на журналистите и каза само: „Това е кабинета на ГЕРБ-СДС, не е кабинет, съгласуван с ПП-ДБ, споразумението не е съгласувано с нас“.

Кирил Вътев пък заяви от своя страна, че е изненадан, че е предложен за министър в кабинета на Мария Габриел. И добави: „Аз съм поканен като експерт. Не участвам в партийни и парламентарни групи“.

Източник: bTV

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара