Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Сензационна научна новина!: От дълбините на Африка се образува шести световен океан

О т дълбините на Африка се образува шести световен океан! „Създава се шестият океан в света!“ Така съобщиха геолози, уточнвайки,...

От дълбините на Африка се образува шести световен океан! „Създава се шестият океан в света!“ Така съобщиха геолози, уточнвайки, че той „ще излезе“ от дълбините на Африка. Африканският континент, със сложния си геоложки строеж, в момента е в челните редици на рядко явление, което може да промени географията на нашата планета.
В Африканския рог се намира триъгълникът Афар – геоложка гореща точка, където сближаването на Нубийската, Сомалийската и Арабската плоча създава предпоставки за монументални тектонични промени.

От 2005 г. насам, когато 35-километров разлом разцепи етиопската пустиня, световното внимание се насочи към бавното, но постоянно разделяне на африканския континент.

Този разлом показва, че под повърхността на Земята вече действат огромни сили, тъй като тектоничните плочи постепенно се раздалечават една от друга.

Според сведения на геолози, през следващите 5 до 10 милиона години Африка се очаква да бъде разцепена на две. Това ще доведе до появата на нов океански басейн. При тази трансформация Червено море и Аденският залив ще залеят района на Афар.

Това може да доведе до появата на отделен континент в Източна Африка.

Образуването на нов океан обикновено става чрез процеса на тектоника на плочите. Външната обвивка на Земята е разделена на няколко големи, твърди плочи, които се носят върху полутечната астеносфера под тях. Тези плочи са в постоянно движение, задвижвани от топлината, генерирана от вътрешността на Земята.

Когато две тектонични плочи се отдалечават една от друга, те създават пролука или разлом между тях. Когато плочите се раздалечават, магмата от мантията се издига, за да запълни празнината. Тази магма се охлажда и втвърдява, за да образува нова кора по границата.

Колкото повече магма се издига и втвърдява, толкова повече океанската кора се разширява навън от средноокеанския хребет. Това разширяване изтласква съществуващата океанска кора от хребета. С продължаването на процеса на разпространение на морското дъно, се разшиеява и разстоянието между разминаващите се плочи. И накрая се образува нов океански басейн.
Формирането на нов океански басейн е непрекъснат процес, който може да отнеме милиони години.

 

Източник – Wio News/Превод:SafeNews

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!