Ще щракне ли капанът? Може да останем дори без служебно правителство…

Ще щракне ли капанът? Социологът проф. Александър Маринов предполага, че България може да остане дори без служебно правителство. Според него факта, че бъдещият премиер най-вероятно ще е от ГЕРБ, ще предизвика протести.

„Наблюдаваме събития, които напомнят за едно известно произведение, което се нарича „Комедия от грешки“, защото тези, които промениха Конституцията, смятаха, че са най-хитрите, а сега ще видим, че може да се случат неща, които въобще не са си помисляли“, заяви той.

Дори и да избегнем сценария да останем без служебно правителство и има такова, то може да доведе съвсем до спад на доверието на избирателите

Това ще се случизаради яркото политическо „оперение“ на бъдещия министър-председател. Почти сигурно е, че той ще е от ГЕРБ, а това ще породи протести от страна на останалите партии.

„Вече се коментират възможни бъдещи стъпки на президента, които го поставят на ръба за нарушаване на Конституцията. Някой казват, че той не е длъжен да подпише предложението за състав на правителството и не се знае какво следва от това. Възможно е и всички от т.нар. домова книга, от които трябва да бъде избран бъдещия премиер, да откажат да оглавят служебното правителство“, обясни професорът.

Росен Желязков е един от вариантите за служебен премиер. Но според проф. Маринов той е ярка политическа фигура, затова ще се получи напрежение.

„Едните ще го приемат, а другите – не. Ще се жалят, но къде не знам“, коментира проф. Маринов.

Според експерта това, което виждаме през последните дни е театър на абсурда или комедия на ситуациите

„При всяко положение това, което се случи, би всякакви рекорди по нарушаване на писани и неписани правила в политиката. Това ще има последици не само за конкретните участници. Смятам, че много скоро българската партийно-политическа система каквито я познаваме през последните поне 20 години няма да съществува в този си вид“, коментира социологът.

Според него е много вероятно ще по-драстично оттегляне на голяма част от българските граждани от участие в изборния процес.

„Това ще рефлектира в още по-голям спад в легитимността на институциите“, допълни. проф. Маринов.  „Основателно социолозите смятат, че появата на една или няколко формации ще размести чувствително пластовете още на тези избори. Тези, които имат голям шанс да влязат в парламента, още не са се обявили като партии. В момента, в който изборите, станат реалност, ще го направят.“

Според него наблюдаваме събития, които напомнят за едно известно произведение, което се нарича „Комедия от грешки“

„Тези, които промениха Конституцията, смятаха, че са най-хитрите, а сега ще видим, че може да се случат неща, които въобще не са си помисляли. Тази нова уредба е по-лоша за обществото, за изборния процес. По-добра е само за тези, които се боят от служебните правителства, за да не извадят на показ техните пакости“, подчерта той.

Попитан колко доверие ще има в изборен процес, ръководен от човек, който е тясно свързан с ГЕРБ, той отговори, че очевидно, че ще е по-малко от тези, които имат основание да се съмняват, отколкото при предишната система, когато служебните кабинети ги назначаваше президента.

Източник: bTV

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара