Експерт каза дали цената на петрола ще върви още нагоре

От началото на годината петролът е поскъпнал с около 10%. Това не е малко, а тенденцията е цената да върви още нагоре. Това обаче не означава, че ръстът ще е със същия процент. Бензинът у нас е поскъпнал с 1,52%, а дизелът – с 3,36%. С 1 стотинка са се увеличили цените за последния месец. Към края на годината тенденцията ще е тарифите да се задържат или дори да се понижат. Няма вътрешни причини, които да доведат до ръст в цените. Това каза в ефира на „Твоят ден“ Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

По думите му САЩ ще опита да „натисне“ цените надолу.

„На българския пазар стойностите са стабилни, няма недостиг, а рафинерията работи. Да се надяваме, че ще е така поне до Великден. Има 8% спад на производството в един от големите износители на горива, какъвто е Русия“, посочи той.
След удари срещу руски рафинерии, цените на суровия петрол достигнаха петмесечен връх.

„Това, че не купуваме руски петрол, не значи, че няма да сме засегнати от потенциално повишение на цените. Вече има рискова премия от 2-3 долара при евентуален недостиг заради очакваните атаки на руски рафинерии. Няма вътрешни причини, които да доведат до ръст в цените на горивата – данъците и акцизите са същите. Има обаче външни причини“, коментира той.

 

Източник: Нова телевизия

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара