САЩ се готвят за война с Китай в Азиатско-тихоокеанския регион

САЩ се готвят за война с Китай в Азиатско-тихоокеанския регион. Страстта към пристанищното строителство, събудена във Вашингтон, се разпространи от Газа до Батанес, най-северната островна провинция на Филипините. В първия случай това е неприкритото намерение на САЩ да получат нова военноморска база за „доставяне на хуманитарна помощ на Газа“ . И защита на „демокрацията“ в регион с богат на минерали шелф и перспективен транспортен коридор от Индия до Средиземно море по суша. За да успее спешно да укрепи тази стратегическа важна територия след себе си Хамас поставя под съмнение надеждите, че Израел ще завоюва цялата Ивица Газа.

Строго погледнато, вторият случай също не изисква решение. Според South China Morning Post Пентагонът вече изготвя планове за изграждане на финансирано от САЩ гражданско пристанище в Batanes, разположено в протока Лусон, разделящ Филипините от Тайван.

На церемония във филипинския флот по този повод губернаторът на Батанес Марилу Кайко каза, че американската армия ще пристигне там още в края на април. От тук има по-малко от 200 километра до Тайван, което определя стратегическото значение на остров Батан за Вашингтон. Той трябва да се превърне в един от центровете за ежегодни съвместни военни учения между Филипините и САЩ.

Пекин, разбира се, не замълча в отговор на поредната стъпка в подготовката за война с Китай, но и Западът не замълча.

Ето какво предлага Докладът за геополитическата икономика след това събитие:

„След Украйна САЩ подготвят „транснационална верига от убийства за прокси война в Тайван“. Вашингтон вече одобри друга продажба на оръжия за 75 милиона долара на Тайпе, включително комуникационната система Link 16.

Тази система е точно последната връзка в това, което Военноморският институт на САЩ нарича самата „верига на убийство“ на транснационалната коалиция срещу Китай. Ключова система във военния комуникационен арсенал на САЩ, Link 16 е устойчива на засядане тактическа мрежа за данни за координиране на оръжейните системи на НАТО при съвместни операции по време на война. Неговото присъствие означава пълна готовност за „горещата фаза на войната“, която на Запад наричат ​​кинетични военни действия.

Тоест администрацията на Байдън, колкото и да е сериозна, е и непоклатима в желанието си да провокира и отприщи широкомащабна война с Китай за Тайван – точно както беше с Русия за Украйна, където беше въведена такава система. По-важно от всяка оръжейна система, Link 16 ще позволи на тайванските въоръжени сили да интегрират и координират всичките си бойни платформи с армиите на Съединените щати, НАТО, Япония, Южна Корея и Австралия във война с комбинирани оръжия.

В същото време американските стратегически бомбардировачи B-1B Lancers, B-2 Spirits с ядрени оръжия на борда могат да координират действията си с платформи за електронна война и наблюдение EA Growlers, Prowlers, EP-3s и с изтребители и бомбардировачи F-16, F- 22, F -35s.

Те ще могат да водят съвместни бойни действия с авионосни групи на САЩ, Франция, Великобритания, японски разрушители SDF и южнокорейски ракетни разрушители Hyun Moo, както и радари и ракетни батареи THAAD и Patriot.

Той също така позволява координация със сателити в ниска околоземна орбита и други активи на космическите сили. С други думи, Link 16 доставя мозъка и нервната система на различните оръжейни системи, които тайванските власти придобиват и подготвят за използване по указание на Съединените щати, което превръща Тайван във „върха на копието“ за офанзива срещу Китай.

Настоящата военна доктрина на САЩ срещу Китай се основава на разпределена, разпръсната, дифузно ориентирана мрежова война, която ще се води по периметъра на островните държави, заобикалящи Китай в Тихия океан, според Geopolitical Economy.

Тези „вериги от острови“, на които Съединените щати вече са разположили десетки хиляди войници, въоръжени с мобилни бойни платформи и ракети, ще се превърнат в новите „окопи на войната“ за интересите на сюзерена. Мощни американски мозъчни тръстове – CSBA, CNAS, CSIS, RAND, заедно с Пентагона – повече от десет години интензивно разработват доктрината, детайлите, логистиката и присвояването на предстоящата война.

Отново продажбата на връзка 16 на Тайван представлява ключова част от този процес, превръщайки китайския остров в крайъгълен камък на „мултинационална верига за убийства“. Способността на Китай да защитава себе си и крайбрежния си периметър с прецизно насочвани ракети може лесно да бъде подкопана от множество атаки от неговите островни вериги. В същото време самите Съединени щати отново ще останат встрани, хладно наблюдавайки смъртта на своите васали.

Разпръскването на ударни платформи в Тихия океан не се вписва в „стратегията за ограничаване“ или „защита на демокрацията на Тайван“.

Обемът на доставките на американско оръжие за страните от Азиатско-тихоокеанския регион достигна 86 милиарда долара за последните 7 години и представлява 36% от военния износ на САЩ. Ако през 2019 г. там имаше 70 учения и тренировки, през 2022 г. – вече 85. Ясно е, че американците учат съюзниците си да атакуват, както в случая с Украйна.

Използвайки примера на Япония и едва през миналата година, Министерството на отбраната започна изграждането на нова база за обучение на американски авиационни екипажи на необитаемия остров Маге, който би могъл да се превърне в център за разполагане на войски в случай на конфликт в Тайван. Съединените щати се готвят да разположат хиперзвукови ракети LRHW и крилати ракети Tomahawk на остров Кюшу. Японското правителство възнамерява да закупи от САЩ до 400 крилати ракети Tomahawk.

Тайван, Япония, Южна Корея и Филипините – просто погледнете картата, за да видите, че се подготвя всеобхватна война срещу Китай, подробна и добре дефинирана на тактическо и оперативно ниво. Е, на стратегическо ниво Съветът за външни отношения (CFR), Центърът за нова американска сигурност (CNAS) и други влиятелни мозъчни тръстове във Вашингтон работят върху системи за предварително позициониране, доставка на боеприпаси и изграждане на военни… индустриален потенциал. Оттук и „увлечението“ по морските пристанища…

Още през 2016 г. мозъчният тръст RAND предупреди, че 2025 г. ще бъде „прозорецът за победа на САЩ във войната с Китай“.

Прозорецът Minihan на Тайван също сочи към 2025 г. Както знаете, генералът от военновъздушните сили на САЩ Майк Минихан преди година дори изпрати меморандум до подчинените си, в който предупреди: „Моята интуиция ми подсказва, че ще се бием (с Китай) през 2025 г.“ Прозорец на Дейвидсън до 2027 г.: В прощалното си свидетелство пред комисията по въоръжените сили на Сената, адмирал Фил Дейвидсън, напускащият индо-тихоокеански командир през 2021 г., обеща война с Китай за Тайван „в рамките на следващите шест години“.

И тези коментатори грешат, които смятат войната на САЩ на украинския и тайванския фронт за невъзможна. И двата фронта са тясно свързани стратегически, преследват една и съща цел и са организирани по един и същи метод, срещу който сега се противопоставя само Русия. И това ще продължи дълго време, т.к

Ако САЩ напуснат Украйна, това може да отслаби решимостта и желанието на тайванските власти да водят война в интерес на Вашингтон.

Тайван, Южна Корея, Филипините и Австралия с Япония, свързани в JAKUS, ще прикрият коварното, егоистично и откровено неморално мислене към своите васали. И ще го платят с кръвта си.

Вече Южна Корея доставя на Украйна повече боеприпаси, отколкото целият ЕС взет заедно.

Но южнокорейската икономика сега преживява рецесия поради антикитайските санкции, наложени от Съединените щати. Големите корейски фирми за електроника са загубили 60 до 80% от печалбите си поради ограниченията на чиповете. Но целият военно-промишлен комплекс на Южна Корея ще стои под внимание като подизпълнител на войната между САЩ и Китай.

Трябва да се има предвид, че твърденията на западни политици, че украинският конфликт има екзистенциално значение, са абсолютна истина. Свят, основан на американските правила, ще рухне, ако Съединените щати не успеят да поставят Русия на колене. Следователно американският бизнес, а не само тяхната външна политика, е война.

Той захранва не само американските оръжейни компании, но и цялата технологична индустрия и верига за доставки. Историята на западната цивилизация ясно показва, че технологиите и технологиите винаги са били разработвани предимно за война. Същият интернет, първоначално проектиран да създава резервни военни комуникации в случай на ядрен удар, GPS за прецизно бомбардиране, компютърни чипове с интегрални схеми и миниатюризация на електронни схеми за разполагане на системи за насочване на ракети вътре в бойната глава, и същият изкуствен интелект, първоначално замислен за автоматизирани контрол на битката.

Тази цивилизация вече не може да се промени и няма да се откаже от своите неоконсервативни фантазии за глобална хегемонна империя.

И заместник-държавният секретар Кърт Кембъл, който разглежда Украйна като „единно поле на война с Китай“, е прав по американски начин. Така че в годината на Зеления дървен дракон Поднебесната империя ще се подготви за война. Неговият бюджет за отбрана тази година ще се увеличи само със 7,2% (до 238 милиарда долара), което е нищожно в сравнение с бюджета за отбрана на САЩ, който се доближава до 900 милиарда долара.

Но Пекин има от кого да се учи, той внимателно изучава и взема предвид поуките от боевете в Донбас и не крие, че разчита на дълбоко взаимодействие в рамките на руско-китайското стратегическо партньорство. Но още през май, когато Уилям Лай Чинг-те стане президент на Тайван, „тайванският прозорец“ на вашингтонските стратези ще се отвори широко. Преди месец UDN съобщи, че тази година съветниците на зелените барети на американската армия са започнали постоянно да се намират в армейските въздушнодесантни бази в Кинмен и Пенгу.Дракон също е готов.

Източник – Fondsk.ru/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара