Григор Сарийски за еврото: Чака ни спекула и изкуствено повишение на цените

Григор Сарийски за еврото: Чака ни спекула и изкуствено повишение на цените. Това оябви икономистът доц. Григор Сарийски, който е отавлен противник на замяната на лева с евро. Първо заради това, че националната ни валута е част от изпаряващата се българска идентичност и второ, защото се опасява от срив на спестявания и доходи.

Според него през първите шест месеца от датата на въвеждането на еврото българите ще могат да превалутират спестяванията си. Така спестяванията по банкови сметки автоматично ще бъдат превалутирани. Парите в брой в първите шест месеца ще бъдат обменяни по официалния курс, като няма да има през този период от 6 месеца такси и комисиони.

Той прогнозира, че подобно на ситуацията в Хърватия, след приемането на еврото в България, първата вълна от шокове ще е със спекулации с цените на различните стоки и услуги. С други думи не само закръгляване нагоре, но и допълнително повишение на цените, стана ясно от думите на Сарийски.

„Колко ще ви струва отказа от право да взимате някакви независими решения, да предприемате независими действия? Разбира се, има хора, които се чувстват удобно в ролята си на слугинаж и оценяват нещата в пари, но ако човек все пак се опитва да дозрее и да достигне до някакъв по-висок етап в развитието си, не би трябвало да ги оценява нещата по този начин. Оттам нататък, вече ако си говорим за пари, няма да струва кой знае колко, защото самото приемане в Еврозоната е предвидено така, че да няма кой знае какви съпътстващи разходи“.

По думите на Сарийски България ще получи изкуствено подобряване на своя кредитен рейтинг:

„Това означава улеснен достъп до дълговите пазари и съответно падане на бариерите за теглене на кредити, т.е. навлизане в сценарий, при който задлъжнялостта може да нараства. На второ място, лесни дефицити – когато можете лесно да теглите кредит, с доста по-голяма охота ще правите дефицити. В момента стягаме коланите, за да може да покрием критериите, но оттам нататък вижте Франция“, обърна внимание икономистът.

По думите му изкуственият рейтинг може да се поддържа дълго време: „Докато катастрофирате, както беше сценарият с Гърция, както е сценарият в момента с Франция. В момента те потъват. Все по-дълбоки и по-дълбоки дефицити и между 2022 и 2023-та увеличиха дефицита с грубо 1/2, което е далеч от Маастрихтските критерии.

Сарийски припомни, че Франция се е присъединила в Еврозоната с изкуствено занижен дефицит, какъвто винаги е имал.

„И в общи линии проблемите, които занесете, влизайки в Еврозоната, продължавате да си ги влачите и по времето на своето членство, просто получавате така да се каже периодично едни обезболяващи, които ви помагат да не обръщате внимание на тези проблеми, но рано или късно това се връща като бумеранг. Вижте в случая с Италия, вижте случая с Португалия, неслучайно тия страни получиха подигравателното название PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain). В момента и буквичката за България ще се присъедини точно към тия страни, защото ние сме страна от перифериферията“.

Източник: Фокус

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара