Viasat History представя как евреите са се изправили срещу нацистите в Съпротива: Те се противопоставяха

Някои вярват, че през Втората световна война евреите вървят към смъртта си като овце на заколение. Но това не може да бъде по-далеч от истината. Има толкова много въстания в гетата, затворници, които се бунтуваха в лагерите на смъртта, както и бойци от съпротивата, които се събират в горите. “ Съпротива: Те се противопоставяха ”, нов документален филм, който дебютира на Viasat History в събота, 20 април в 22:00, подробно описва тези бунтове, големи и малки, и разсейва мита за еврейската пасивност. Тук хвърляме малко светлина върху това как евреите са се изправили срещу нацистите.

Съпротива без оръжие

От 1939 г. в Източна Европа са създадени около 1200 гета, в които са събрани стотици хиляди евреи. Хората, които живееха там, нямат оръжия и ако успяват да намерят начин да атакуват нацистите, са жестоко наказвани. Въпреки това те се съпротивляват, като отварят училища и библиотеки, основават хорове и дори театрални общества. Така документират нацистките военни престъпления и поддържат високо ниво на културна дейност.

Тази невъоръжена съпротива се нарича „Амида“ – изправяне срещу потисниците чрез запазване на еврейската идентичност и човечност. Но тази тактика на тиха съпротива бързо се променя, когато германците започват да депортират евреи в лагерите на смъртта. Когато разбират, че крайната цел на нацистите е физическото унищожение на всички евреи, те отговарят, като планират въоръжена съпротива. "По-добре да паднем като свободни бойци, отколкото да живеем по милостта на убийците" – пишат в изявление.

Съпротивата в горите

Около 30 000 евреи се бият в горите на Европа, съпротивлявайки се на нацисти и помагайки на други евреи да избягат. Когато нацистите започват да ликвидират гетата, много евреи бягат в горите, стават бойци на съпротивата и, когато е възможно, се присъединяват към партизаните. Не всички партизански групи посрещат евреите с отворени обятия, затова те формират свои собствени части – като Отмъстителите, криещи се в литовската гора Рудницки. Също позволява на жени да се присъединят.

Те били много ефективни: ликвидират вражески войници, разрушават мостове и железопътни линии, по които се превозват нацистките войски. Други части се фокусират повече върху спасяването на човешки живот – партизанска група в гората Налибоки успява да събере 1200 евреи в редовете си, като мнозина доживяват да видят края на войната. Те са имали късмет, докато в същото време милиони евреи са депортирани в лагерите на смъртта, от които рядко има връщане назад.

Съпротива в лагерите

Мнозина може би се чудят защо хората, струпани в лагерите на смъртта, не се разбунтуват срещу своите похитители, които далеч превъзхождат числено - знаем за седем бунта, шест от които са водени от евреи. Те полагат големи усилия, за да спасят своите събратя затворници, дори в строго охраняваните лагери. Тези действия винаги са наказвани със смърт. Въпреки това има много истории за актове на самоубийствена смелост.

В Аушвиц-Биркенау един еврейски куриер на име Бела Казан спасява няколко унгарски момичета от крематориума, като успява да ги промъкне под оградата на женския лагер; Млади жени пък осигуряват барут за въстанието на Еврейското Сондеркомандо в Аушвиц-Биркенау на 7 октомври 1944 г. В резултат на това четирима от тях са обесени, но така и не разкриват имената на останалите участници; По време на едно от най-важните въстания в Аушвиц-Биркенау затворниците успяват да унищожат газова камера и крематориум и тази мисия спасява много животи.

Малцина са оцелелите от Холокоста, а още по-малко са разказвали за отчаяните действия на евреите, но е важно да се знае за тях. 

Паула С. Апсел, сърежисьор и продуцент на "Съпротива: Те се противопоставяха", потвърждава в свое изявление: 
"Днес, почти осемдесет години след Холокоста, тази част от историята остава до голяма степен неизвестна за широката общественост. Без нея нашето разбиране за този геноцид, който унищожава две трети от европейските евреи, остава непълно, поражда нов антисемитизъм, и води до отричане на самия Холокост.”

Съпротива: Те се противопоставяха дебютира по Viasat History на 20 април в 22:00 часа с повторение 24 април и 18 май от 22:00 часа.

През целия месец Viasat History ви отвежда на пътешествие през ключовите моменти от Първата и Втората световна война с поредицата „Военни истории" и имаме три важни премиери, които ще излъчим всяка събота от 22:00 часа: в „Кланетата на СС в Арнбергската гора" научаваме за ужасяващо избиване, наредено от СС в самия край на Втората световна война, забавени съдебни процеси, затворнически присъди и ефекта на тези събития до днес. 

Имало е много повече евреи, борили се активно срещу нацисткия режим, отколкото някога сме предполагали. „Съпротива: те се противопоставяха" хвърля светлина върху истинския размер на еврейската съпротива в гетата, лагерите и навсякъде другаде. 

Откриваме също нови сърцераздирателни писма от бащата на Ане Франк, Ото, описващи колко много се е борило семейство Франк да оцелее в „Няма убежище: Неразказаната глава от историята на Ане Франк". На 17 април от 22:00 и на 4 май от 23:45 часа.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара