Разкриха интериора на българската електрическа хиперкола


Alieno Arcanum е изцяло електрическа хиперкола, която в топ версията си (RP5) е с мощност 5222 к.с. и 8880 Нм. Максималната скорост е над 488 км/ч и спицифична мощност 2,64 к.с. на кг. Създателите са българи и не крият произхода си. Все още колата съществува на компютър, но заводът се изгражда стъпка по стъпка. И сега вече е ясен проекта за интериора.

В него има издължени хексагони и няколко мултифункционални сензорни дисплеи, които позволяват цялостна персонализация от потребителя. Цветовата гама на панелите и материалът на седалките могат да бъдат изпълнени съгласно предпочитанията на клиента, а наличното адаптивно амбиентно LED осветление в интериора е лесно конфигурируемо, за да е в синхрон с останалите елементи.


Централната конзола е висяща, без долна част по продължението ѝ, което придава усещане за отворено пространство в колата. Конзолата има интегрирани 2 поставки за чаши, които по желание на клиента могат да бъдат увеличени на 4 (2 за студени и 2 за топли напитки) – елементарна екстра, която много модерни хиперколи пропускат. В предната си опорна част, конзолата разполага и с компактни отделения за ежедневните вещи на шофьора и пасажера, като мобилен телефон, очила, ключове и други.

За комфортът на шофьора и пасажера в кабината, се грижи Alieno роботизирана интелигентна климатична система. Използват се карбон-кевларени детайли, кожа и алкантара.

Енчо Енчев, главен дизайнер на Arcanum, споделя: “Тази версия на интериорът на Alieno Arcanum е като продължение на екстериора на колата. Формите се допълват взаимно и същия визуален език е използван и прехвърлен вътре, като сформира симбиоза между елементите. Цялостната тема е ултра модернизъм с някои Sci-Fi и футуристични акценти. Искаме нашите клиенти да се почувстват сякаш се намират в кабината на космически кораб, какъвто колата наподобява, предвид технологиите вградени в нея. Вдъхновението ни за интериора, идва именно от кабините на множество военни изтребители и научно фантастични филми като Аватар и Прометей.”


Alieno Arcanum е оборудван с изцяло климатизирани, изцяло електрически регулируеми и с памет роботизирани спортни и състезателни седалки с мемори пяна, кожа и Alcantara. Разполага и с бързо освобождаващ се състезателен волан, също от карбон-кевлар, с напълно електрически регулируеми и с памет роботизирана кормилна колона и роботизирана кутия с педали, а и Alieno роботизирано серво управление с променливо отношение, скоростно чувствително и режимно избираемо.

Седалките изглеждат доста спортни, но също така са удобни. Оборудвани са със състезателни 6-точкови колани. Воланът е мултифункционален с вграден сензорен мултитъч дисплей. Освен с общо 8 въздушни възглавници (4 за шофьора и 4 за пътника), Alieno Arcanum разполага и с множество иновативни Alieno структурни, динамични и активни интелигентни системи за безопасност.

В интериорът е вградена жабка, която се спуска изпод сензорния мултитъч дисплей разположен пред пасажера. Освен това разполага с отделение за бутилки с топли и студени напитки в конзолата разположена в задната част между седалките и дори с голямо отделение за багаж точно зад седалките. Това са само една малка част от удобствата, които обикновено липсват в интериора на хиперколите. При това, в Arcanum те могат да бъдат аранжирани според желанието на клиента.

Потребителският интерфейс на Arcanum, предоставя възможност за преместване на приложения, картина и информация от един на друг дисплей на колата, както и цялостното им персонализиране. Всички приложения са с адаптивен (Responsive) дизайн, а и всеки един от сензорните дисплеи, позволява управление с един или повече пръсти (Multi-Touch).

Налични са базови готови теми за основните режими на задвижване на колата (Street, Track и Race), както и Dark тема за шофиране през нощта и в тунели. Яркостта и цветовете на дисплеите и адаптивното амбиентно LED осветление, се настройват автоматично съгласно текущите условия, за да увеличат максимално видимостта и комфорта. Възможно е дори, някои или всички големи дисплеи да бъдат изключени и базовите функции на колата да бъдат контролирани чрез мултифункционалния волан с вградения в него сензорен мултитъч дисплей.

Arcanum разполага с Alieno гласов асистент, явяващ се част от главната Alieno Adas система (Advanced driver-assistance system), наречена Alieno Artificial Intelligence (AAI) или The Alien (TA).

Картината от страничните дигитални огледала на колата, се визуализира върху сензорните мултитъч дисплеи в кабината, като точното ѝ местоположение, може да се променя ръчно или автоматично, според текущата позиция на шофьора, като в допълнение може да бъде показана и на пасажера, например на дисплея разположен пред него. Налична е възможност и за избор точно от кои камери да бъде показваната картина (Arcanum разполага с общо 17 камери) и кои приложения да се визуализират върху съответния дисплей, самостоятелно или едновременно, предвид че дисплеите поддържат функциите картина в картината (Picture-in-Picture), разделен дисплей (Multi Window) и многозадачност (Multitasking).

Софтуерът на Arcanum, може да се актуализира “по въздуха” (Over-the-Air) чрез Alieno облака (Alieno Cloud), предвид наличната възможност за свързване на колата с интернет.

Кабината е едновременно футуристична и елегантна, а и лесно се превключва от режим на спокойно пътуване към високопроизводителен режим на писта.

Аудио системата на колата се изпълнява съгласно предпочитанията и изискванията на клиента.

Ахмед Мерчев, основател, CEO & CTO на ALIENO и главен конструктор на Arcanum, споделя:

“Интериорът на Alieno Arcanum хиперколата ни, подобно на нейния екстериор, изразява ясно мисията на Alieno да създава хиперколи с извънземни технологии от бъдещето в настоящето. За целта, макар и с известни забавяния поради все още недостатъчните външни инвестиции в Alieno, последните 2 години напредваме осезаемо с изграждането и разширяването на производствената ни фабрика в Туховища, България, която на този начален етап, е разположена на площ от близо 15 000 кв. метра. Вече купихме и доставихме там не само всички основни производствени машини, но и необходимите строителни и транспортни машини за изграждането и разширяването ѝ. Производството на Alieno хиперколите е базирано на Scholz автоклави за композитни материали, Kuka 6-осни индустриални роботи и няколко други високотехнологични машини, които вече доставихме във фабриката ни. За окончателното им монтиране в производствен режим, в момента организираме изграждането за тях на огромни специализирани производствени халета с обща разгъната застроена площ от около 12 000 кв. метра, в които ще се извършва началното производство на Alieno хиперколите. Изграждаме Alieno бранда от нулата, при това в България, поради което срещаме доста скептицизъм, но и много съмишленици, благодарение на които продължаваме смело и уверено напред. Вече приемаме предварителни поръчки за Arcanum модела ни. Може да ни подкрепите и като станете инвеститор в компанията. Предстоят интересни времена в сегмента на хиперколите, предвид че Alieno вдигна летвата много високо, а това може само да ни радва.”

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара