Неразгаданите мистерии: Експлозията в Тунгуска


Чували ли сте за експлозията в Тунгуска? Определяна като най-силната експлозия в света тя е също толкова мистериозна, колкото и голяма. Сутринта на 30 юни 1908 г. над Централен Сибир от изток на запад прелита огнено тяло със сферична до цилиндрична форма. Минавайки над Канск към Иркутск, тялото рязко завива на север към бившето село Кежма.

Около 7:15 часа местно време въздушният обект се взривява във въздуха (със серия от експлозии) и пада в тайгата над Южното блато край р. Подкаменная Тунгуска на около 60 километра северно от Кежма.

Хората решават, че е настъпил Денят на страшния съд. Твърди се, че експлозията в Тунгуска има мощността на поне 1000 атомни бомби като тази, пусната над Хирошима. 

30 юни 1908 г. в 7,14 часа местно време в Сибир: в региона на Тунгуска се случва най-голямата експлозия в човешката история. В рамките само на един час експлозията, заедно с последвалия пожар унищожават горски масиви с размерите на Лондон.

Милиони дървета са унищожени от ударната вълна и пожарите.

Шоковата вълна обикаля света, видима за сеизмографите във всяка точка на земното кълбо… Но никой не може да разбере какво се е случило.

Все още няма категорично доказателство в подкрепа на някоя от теориите, за сметка на това има огромен брой интерпретации. Дали е паднал метеорит, който е причинил цялото това унищожение? Много от учените вярват на това. Но в такъв случай трябваше да има кратер. А няма и никога не е откриван. Или е било нещо съвсем различно?

Ако подобен космически обект като този в Тунгуска (ако приемем теорията за метеорита) удари голям град, пораженията ще са неописуеми. Цялата околност ще бъде заличена от лицето на Земята.

В резултат от взрива дърветата са повалени на площ над 2000 км² с корените към епицентъра – в самия епицентър обаче остават прави, но без клони. Стъклата са избити в радиус от 200 км от епицентъра. В течение на няколко дни над Сибир се наблюдава интензивно светене на небето. Скоро след това започва магнитна буря, продължила 5 часа. Необичайните атмосферни светлинни ефекти достигат максимум на 1 юли, след което спадат.

Някои любители на конспирацията твърдят, че Никола Тесла е направил експеримент за пренасяне на електричество без жици. И че това е резултат от екперимента.

Всъщност има дори писмо, което Тесла оставил няколко дни преди да почине и заръчал то да бъде отворено 100 години след случилото се в Тунгуска. В него той признава, че стои зад случката.

През 1928 г. руският геолог Леонид Кулик е първият учен повел експедиция към района на катастрофата. Неговата работа все още е в основата на всички последвали проучвания на данните. В онези години тази територия в Сибир е била още по-дива и никой не е стъпвал там, освен ако не се е налагало. Температурите в района варират от минус 40 по Целзий през зимата до плюс 35 градуса през лятото. Мястото на експлозията е изключително изолирано. Най – близкият град Ванавара е на 700 километра от мястото на експлозията.

В продължение на две десетилетия Кулик и екипът му се опитвали да намерят доказателства за удар от метеорит. Кулик е обиколил целия район със самолет и е съставил подробни карти на местността. Записвал е дори положението на повалените от експлозията дървета. С такива данни би трябвало да е лесно да се установи, къде точно е паднал метеоритът.

Кулик е използвал най-модерните за времето технологии в търсенето на кратер. Дори стигнал дотам, да обезводни няколко езера в най-вероятния район на сблъсъка. Смятал, че именно там може да има кратер. Намерил обаче само стволове и клони на дървета, които доскоро са били живи. Как може да са попаднали там? Ако са ударени от метеорит щяха да са унищожени. В крайна сметка Кулик установил, че това не е кратер от метеорит и бил разочарован. Той нямал шанса да довърши работата, защото през 1941 г. станал доброволец в Червената армия. Починал година по-късно като пленник в германски затвор.

След Втората Световна Война фокусът се променил. Светът станал свидетел на възможностите на атомната бомба. Случаят в Тунгуска придобил друг смисъл и ново място – вече в книгите с научна фантастика. Близо 40 романа са вдъхновени от катастрофата в Тунгуска. Един от тях се превърна в киношедьовър – Сталкер на Андрей Тарковски. На въоръжение в руската армия пък има ракетни установки „Тунгуска“. В САЩ се продава енергийна напитка под марката Тунгуска.

Загадката остава нерешена. Все пак най-вероятното обяснение на случилото се е именно метеорит или комета, която изгаряйки в атмосферата на Земята се взривила малко преди удара в повърхността, причинявайки огромни щети, но без кратер …

Скъпи приятели, това е последното видео от първи сезон на "Неразгаданите мистерии". Дали ще има втори сезон зависи от вас и от това колко пъти ще натинете лайк бутона на всяко едно от тези видеа. Следващата седмица стартира новата поредица "Паранормални явления", която вярвам ще ви бъде не по-малко интересна. Абонирайте се за канала с камбанката, за да не изпуснете новите поредици.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара