Бременността може да увеличи биологичната възраст на жената с 2 години

Бременността може да увеличи биологичната възраст на жената с 2 години. Бременността е доста стресиращ процес за тялото и психиката на жената. Женското тяло претърпява значителни трансформации, за да поддържа развитието на плода. Ново проучване обаче показва, че този интензивен физиологичен процес може да повлияе на биологичната възраст на жената.
По-специално, новото проучване, публикувано в научното списание „Cell Metabolism“, установи, че бременността може да доведе до увеличаване на биологичната възраст. Тази тенденция обаче може да се обърне през следващите месеци. Проучването също така показа, че обръщането на биологичното стареене е по-силно при жени, които кърмят изключително бебетата си или имат по-нисък индекс на телесна маса.

Констатациите потвърждават някои проучвания,

които твърдят, че биологичното стареене, процес, при който нашите клетки развиват увреждане и неизправност с течение на времето, не напредва по линеен начин – не само напред.
Последните проучвания показват, че бременността може временно да „състари“ клетките с до две години. Смята се, че това ускоряване на биологичното стареене е свързано със стреса, преживян от тялото по време на бременност, отразявайки промените, наблюдавани в нормалните процеси на стареене. През това време учените са наблюдавали промени в епигенетичните маркери – химични маркери, които влияят върху работата на нашите гени.

Екип от Харвардското медицинско училище, ръководен от д-р Вадим Гладишев, изследва епигенетичните модификации при бременни жени. Тези модификации са химически промени, които засягат генната активност, без да променят самия код на ДНК. Тези промени проследяват нашата биологична възраст, предлагайки улики за нашата уязвимост към бъдещи заболявания. Въпреки това, част от това клетъчно стареене изглежда се обръща в месеците след раждането, макар и не еднакво за всички жени. Въпреки че това беше донякъде очаквано, степента на потенциалното „съживяване“ изненада изследователите.

Изследванията показват, че биологичното стареене не винаги е линейно,

което изненада Кийрън О’Донъл, перинатален изследовател в Йейлския факултет по медицина. Неговият екип анализира кръвни проби от 119 жени по време и след бременността им, за да потвърди и разшири по-малко свързано проучване, проведено миналата година. Екипът също така разгледа епигенетичната модификация, по-специално метилирането на ДНК . Този процес добавя метилови групи към гените, променяйки тяхната експресия. Тъй като тези промени естествено се натрупват с възрастта, вариациите могат да означават ускорено или забавено стареене на тъканите.
Наистина кръвните проби от ранна, средна и късна бременност показват по-високи нива на биоразрушаване от очакваното. Моделите на метилиране на ДНК показват, че биологичната възраст на участниците е с 1-2 години по-голяма от действителната им хронологична възраст. Това предполага, че стресът от бременността може временно да ускори биологичното стареене. Изследователите установяват, че тази тенденция се обръща три месеца след раждането при 68 от 119 жени в проучването. Биологичната им възраст вече е с 3-8 години по-млада от началото на бременността.
Експертите подчертават, че има определени фактори, които изглежда влияят върху обръщането на клетъчното стареене. Например, жени, които са били с наднормено тегло преди бременността, могат да изпитат по-слабо изразено обръщане на клетъчното стареене след раждането. Освен това изключителното кърмене е свързано със значително намаляване на биологичната възраст в сравнение с храненето с шише или смесения подход.

 

Източник: Interesting Engineering / Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара