Най-старата пивоварна в Мюнхен разгневи бироманите: Започна да вари безалкохолен лагер

Това е най-старата пивоварна в Мюнхен, доставяща бира на Бавария почти 700 години. Но неотдавнашното съобщение на Augustiner Bräu, че вари първия си безалкохолен светъл лагер, накара германските бирени пуристи да кипят от гняв.

Новият продукт, известен като Augustiner Alkoholfrei Hell (Светлина), се разглежда от някои в Южна Германия като още една фронтова линия в културните войни

„Pfui Deifl“ (баварски за „ммм“) пише един потребител в социални медии. „Колко тъжно, последният бастион умира под натиска на дъговата мафия.“

Друг традиционалист сравни напитката с „лимонада“, докато трети клавиатурен войн написа драматично:

„Изгубих вярата си в човечеството“.

Безалкохолната бира е едно. Но фактът, че е произведена от най-старата и най-традиционна от всички пивоварни в Мюнхен, която е стълб на ежегодния Октоберфест, рядко рекламира напитките си и използва само дървени бъчви, изостри шока в страна, известна с гордостта, която има от правенето на лагери.

58-годишният Кристиан Тиле, почитател на баварската бира, каза, че няма да я опита.

Той не може да разбере защо Augustiner предприе тази радикална стъпка

„Те не се нуждаеха от безалкохолен лагер. Марката придоби култов статус през последното десетилетие“, казва той. „Той е популярен на футболната сцена, често каси от неговата бира да се товарят на и от треньорите. Цената дори няма значение. Това е срамота. Тази проклета безалкохолна бира е във възход навсякъде.“

Решението да се произведе Alkoholfrei Hell влезе в заглавията на медиите в Германия. Но то също така отразява натиска върху почти 1500-те пивоварни в Германия да правят иновации в отговор на хроничния спад в консумацията на бира в цяла Европа. Той се дължи на застаряването на населението, нарастващата конкуренция и повишения фокус върху здравето.

„Ако не вървите в крак с времето, в крайна сметка ще преминете през времето“, призна Вернер Майер, съуправляващ директор, при представянето на новата бира миналия понеделник.

Германската федерация по пивоварство съобщи, че продажбите на бира в Германия са намалели с 4,5 процента до 8,4 милиарда литра през 2023 г.

Имаше умерен ръст през 2022 г. от спада, предизвикан от COVID през 2020 г. и 2021 г.

„Ситуацията остава трудна“, каза Нина Гьолингер, говорител на федерацията, пред The Times.„Ограничаването на разходите на потребителите в секторите на търговията на дребно и кетъринга удари пивоварите с пълна сила. За съжаление, не можем да се отделим от пазарната тенденция.“

Потреблението на бира в Германия е намаляло с една трета от 1980 г. насам. Една-две бутилки за обяд са все по-рядка гледка в работните столове и на строителните площадки.

Някои смятат, че германската пивоварна индустрия е затруднена от известния закон за чистотата на бирата или Reinheitsgebot. Той влезе в сила през 1516 г. и гласи, че бирата, произведена в Германия, трябва да съдържа само вода, малц, хмел и мая.

Това е най-старият закон за храненето в света, който все още е в сила и се прилага най-стриктно в Бавария, където има над 600 пивоварни

По онова време това беше необходимо. Пивоварите хвърляха в буретата съставки, които изглеждаха като пазаруване на вещица и бяха направо отровни: Смъртоносна нощница, опиумен мак, волска жлъчка, смола и кокоша бена.

Някои критици се чудят дали законът не е надживял предназначението си. Според тях той намалява способността на германците да реагират на променящите се вкусове. Те се чудян и дали не затруднява, емулирането на специално ароматизирани напитки, произведени другаде. Такава например е бирата „Honey Dew“, която се продава във Великобритания .

Пивоварната федерация смята Reinheitsgebot за уникална точка за продажба на немска бира. Тя категорично отхвърля това предположение. Федерацията посочва, че законът позволява изключения за пивоварите във всички щати.

„Не може да става и дума, че законът за чистотата да възпрепятства иновациите в бирата!“ казма Гьолингер. „Има огромно разнообразие от възможности за варене на добра бира. Пивоварите разполагат с около 250 различни сорта хмел и 40 различни вида малц. Има и почти 200 различни щама дрожди. Изборът на използваната вода също оказва влияние върху вкуса на бирата. Да не говорим за особеностите на процеса на варене. Като се вземат предвид всички варианти, има повече от един милион различни начини за приготвяне на бира в съответствие със закона за чистотата.“

Тя каза, че безалкохолните бири и безалкохолните смесени бирени напитки са били най-бързо развиващият се сегмент от пазара на бира през последното десетилетие

Германия е водеща в света в производството им.

Тиле е съгласен, че законът за чистотата трябва да остане: „

Това е хубаво нещо. Вижте само какво хвърлят белгийците в бирата си. Череши, плодове, всякакви отвратителни неща.”

Източник: The Times/Превод: SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара